Transferi

24 Sep

NACIONALNI PARK LOVĆEN

Petar II Petrović Njegoš, peti član dinastije, zasigurno zaslužuje posebno mjesto u istoriji i kulturi Crne Gore. Značajno mjesto, koje svakako preporučujemo da obiđete, zauzima Biljarda, bivša rezidencija Petra II Petrovića Njegoša – knjaza i vladike, velikog pjesnika i filozofa. Ime je dobila po bilijarskom stolu koji je Petar II kupio u Beču. U njoj je Njegoš svoje misli prenosio na papir i napisao remek djelo „Gorski vijenac“. U njoj ćete sigurno osjetiti vrijeme, okolnosti i uslove u kojima je stvarao izvanredna književna djela 19. vijeka. Sam Njegoš je izabrao posebno mjesto za svoj počinak, kako bi i dalje posmatrao svoju zemlju i narod. Po legendi, Njegoš je odabrao Jezerski vrh, drugi najviši na Lovćenu, jer je verovao da treba da ostavi najviši vrh budućim generacijama i vladarima. Na najvišem vrhu – Štirovnik, danas se nalazi TV toranj, pa možemo reći da je bio u pravu. Njegoševa grobnica je danas mauzolej. Podignut je po zamisli hrvatskog arhitekte Ivana Meštrovića na mjestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa zavjetna crkva (podignuta u slavu Sv. Petra Cetinjskog oko 1854. godine). Crkva je granatirana u oba svjetska rata da bi konačno bila srušena 1974. godine kada je podignut mauzolej.

Crkva je granatirana u oba svjetska rata da bi konačno bila srušena 1974. godine kada je podignut mauzolej. Od Cetinja do Njegoševog mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od oko 20 km. Ipak, do samog mauzoleja se ne može doći kolima već se kroz planinski masiv prolazi tunelom sa stepeništem. Stepenište čini ukupno 461 stepenik i kada stignete na vrh, nalazićete se na 1.660 m nadmorske visine. Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Boko-Kotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na sjeveru Crne Gore, kao i dio Albanije. Legenda kaže da je po vedrom i sunčanom danu moguće vidjeti i obalu Italije.

U mauzoleju ćete vidjeti dvije kamene karijatide: majke i ćerke, kao i figuru Njegoša, a u kripti mauzoleja Njegošev grob. Time zaokružićemo priču o velikom vladaru i pjesniku, o značajnom dijelu crnogorske istorije. Spajanjem prirodne ljepote, kulture i istorije, dobićete vjernu sliku jednog naroda sa brdovitog Balkana. Ova ekskurzija počinje kao I svaka druga , sa vaše adrese. Prolazimo kroz mesto Radanovići I lagano počinjemo penjaje putek od kojeg zastaje dah.

Leave a Reply