Transferi

24 Sep

MANASTIR OSTROG

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda (po kojoj je i dobio ime) u Crnoj Gori. Manastir je 1665. godine osnovao hercegovački mitropolit Vasilije, koji se u njemu i upokojio 1671. godine. Sedam godina nakon smrti proglašen je za sveca i čudotvorca.

Iz stijene pored koje je izdahnuo izrasla je vinova loza, iako u stijeni nema ni malo zemlje. Zbog toga se vjeruje da su plodovi ove loze lijek za neplodnost. To je samo jedno od mnogobrojnih čuda Svetog Vasilija.

 

Manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svetilište svih vjernika svijeta koji dolaze ovdje da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeci lijek za dušu i tijelo. Poslije Hristovog groba i Svete Gore, vjeruje se da je manastir Ostrog treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu. Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira. Gornji manastir uklesan je na visini od 900 m u skoro vertikalnu planinu Ostrog, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Jednim dijelom uvučen je u udubljenja planine i čine ga dvije crkve: Vavedenje Bogordice i Sveti krst – zadužbine Vasilija Ostroškog. U pećinskoj crkvi Vavedenja Bogorodice (na donjem nivou) počivaju mošti Svetog Vasilija. Njegovo sveto tijelo u cjelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od trista godina. Manastir krase freske naših slavnih slikara iz 17. vijeka, jednim dijelom oslikane na stijenama planine Ostrog. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul prilagođavajući freske prirodnom obliku stijena.

Donji manastir sagradjen je u 19. vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18. vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja. Od Gornjeg do Donjeg manastira vodi asfaltni put dug 5 km, a pjesačka staza kroz šumu je mnogo kraća i može se preći za oko 25 minuta. Da biste osjetili veličinu ovog mjesta, pođite pješke ovom stazom kao najskromniji hodočasnik.

Manastir Ostrog nije samo sakralni već i kulturno – istorijski spomenik. On svjedoči o vremenu prošlom i sadašnjem, svjedoči o jednom vjerovanju, o kulturi i tradiciji naroda koji vjekovima živi na ovom prostoru. Više informacija o istorijatu manastira, o životu i čudima Sv. Vasilija, i aktuelnostima iz manastira, možete pronaći na zvaničnom portalu Manastira Ostrog – http://manastirostrog.com/

Ekskurzija počinje sa vaše adrese. Vozimo se modernim, udobnim, klimatizovanim vozilima, preko Cetinja, Petrovačke gore ili zatim Podgorice, prema Nikšiću. Od magistralnog puta Podgorica – Nikšic odvajamo se krivudavim, planinskim putem ka Ostrogu, odakle se pruža pogled na Bjelopavlićku ravnicu i rijeku Zetu. Zaustavljamo se na parkinguSrednjeg manastira, odakle pješačimo do Gornjeg I Donjeg manastira. Pri dolasku u manastir najprije posjećujemo mošti Svetog Vasilija u crkvi Vavedenja Bogorodice, a zatim i ostatak manastira gdje ćete imati prilike da vidite i čujete nevjerovatne priče o ostroškim čudima. Nakon posjete Gornjeg, spuštamo se ka Donjem manastiru.

Svaki obilazak možemo prilagoditi Vašim željama i organizovati ga tako da možete maksimalno iskoristiti vrijeme tokom Vašeg boravka.

Leave a Reply