Transferi

24 Sep

DURMITOR I BIOGRADSKA GORA

Nacionalni park Durmitor je najveći nacionalni park u Crnoj Gori. Od 1980. godine se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Obuhvata masiv planine Durmitor, kanjone rijeka: Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice. Tara, koja na svom kraju čini sastavnicu Drine, ima tok dug 150 kilometra i najduža je crnogorska rijeka. Iz ovog planinskog masiva uzdižu se vrhovi od kojih je čak 48 ima visinu veću od 2.000 m nadmorske visine, a najviši je Bobotov kuk sa 2.525 mnv. Durmitorski kraj ispunjava raznovrsno istorijsko i tradicionalno graditeljsko nasljeđe od nekropola, preko grčkih i rimskih groblja, stećaka, hrišćanskih crkvi i manastira, do današnjih seoskih kula brvnara, i na katunima savardacima, jatarama, kolibama, i na tokovima rijeka drvenim vodenicama i valjanicama.

Najveći grad na Durmitoru je Žabljak. Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, u srcu Nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od 1456 m, Žabljak je najviše gradsko naselje na Balkanu. Grad je tokom cijele godine solidno ispunjen turistima iz gotovo svih krajeva. Žabljak je najviše centar zimskog turizma, u koji najviše dolaze zaljubljenici u zimske sportove. Ali i ljeti u njega dolaze zaljubljenici planinarenja, alpinisti, biciklisti, i svi oni koji provode aktivni odmor na svježem planinskom vazduhu.

Posebnu vrijednost kulturne tradicije Durmitora predstavlja i narodno duhovno stvaralaštvo iskazano kroz legende i predanja, anegdote i poslovice, epsku poeziju i partizanske pjesme, inspirisane prirodom, ličnostima i događajima durmitorskog kraja. Durmitor krasi i 18 ledničkih jezera nazvanih „Gorske oči“. Ona leže u udubljenjima iz kojih su polazili planinski lednici a naziv „Gorske oči“ su dobila zbog svoje naročite ljepote. U zavisnosti od vremenskih prilika sva jezera su pod snegom i ledom od novembra do maja.U ambijentu čudesnih sunovrata, ispod okomitih strana dubokih i preko hiljadu metara, probijajući se između planina Bjelašnice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora, teče jedna od najljepših crnogorskih rijeka – Tara. Kanjon rijeke Tare, čija je visina 1.600m iznad nivoa rijeke, najveći je u Evropi (drugi najveći u svijetu; najveći je kanjon rijeke Kolorado u SAD). Kanjon je proglašen za Svjetski ekološki rezervat jer je u njemu velika raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta (više od 1.500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica), sa brojnim endemičnim, ljekovitim i reliktnim vrstama.

Najatraktivnija turistička ponuda Nacionalnog parka Durmitor je splavarenje (rafting) kroz najdublji kanjon Evrope – kanjon rijeke Tare. Raftingom se može proći čak 90% kanjona, ali je najbezbjednije splavarenje u periodu 01. jula do 15. septembra kada je vodostaj rijeke Tare prilagodljiv za ovu vrstu aktivnosti. „Čista kao suza“ – najčešće se čuje kada oni koji su je vidjeli pokušavaju da opišu ovu neopisivo lijepu i čistu vodu. Te otuda i tradicionalni naziv „Suza Evrope“.

Naravno, na Tari se možete okušati i u sportskom ribolovu na pastrmke. Uz odgovarajuću dozvolu, sa Tare možete poneti do tri ulovljene pastrmke. Ulovljenu ribu možete poneti u neki od mnogobrojnih restorana i konoba u kojima se sprema nacionalna kuhinja. Većina svojom arhitekturom podsjeća na tradicionalne crnogorske kuće koje su bile sagrađene od kamena i drveta.

Većina svojom arhitekturom podsjeća na tradicionalne crnogorske kuće koje su bile sagrađene od kamena i drveta. U njima, po starom crnogorskom običaju, kao znak dobrodošlice gosti se dočekuju sa domaćom rakijom, priganicama i medom. Izuzetno gostoljubivi i ljubazni domaćini, uz dobar zalogaj nude i kvalitetna autohtona pića, što sve utiče da turistička ponuda svakog parka bude kompletno zaokružena.Destinacija koju obavezno morate posjetiti …

Leave a Reply