Transferi

24 Sep

AERODROMI CRNE GORE

Podgorički aerodrom nalazi se na 10 km od glavnog grada Podgorica I 63 km od Budve. Godine 1928, kada je počeo vazdušni saobraćaj u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, na tlo Crne Gore sletio je putnički avion. Na studijski kružni let Beograd – Skoplje – Podgorica – Mostar – Sarajevo – Beograd, čija svrha je bila „trasiranje“ namjeravane mreže saobraćajnih linija, dvokrilcem Potez 29-2, registarskih oznaka X-SEFG, domaćeg Društva za vazdušni saobraćaj, krenula je iskusna ekipa. Dvokrilcem su upravljali piloti: inž. Tadija Sondermajer, direktor, i Vladimir Striževski, šef pilota Društva, a osim avio-mehaničara Pavla Ćuka, putnici su bili dopisnik „Politike“, novinar Nikolić, i filmski snimatelj Njemec. Radi smještaja opreme, zaliha hrane, vode, odjeće, ćebadi, i drugih potrepština, demontirana su neka sjedišta u putničkoj kabini.

Avion je poletio iz Beograda 26. maja 1928. na prvu etapu, let do Skoplja. Poslije dva dana zadržavanja u Skoplju, gdje je kršten imenom „Skoplje“, avion je nastavio „trasiranje“ vazdušne linije prema Podgorici. Uz veličanstven i srdačan doček, avion je 29. maja aterirao na starom letjelištu u blizini Vrela Ribničkih – Ćemovsko Polje.

Novi Aerodrom Podgorica svečano je otvoren za saobraćaj 14.maja 2006. godine, a rekonstruisani i modernizovani Aerodrom Tivat 3. juna 2006. godine. Crnogorski aerodromi su članica ACI-ja, međunarodnog udruženja aerodroma, a aktivnom promocijom na brojnim međunarodnim skupovima i berzama obezbijedili su kreiranje prepoznatljivog brenda i veliku potražnju brojnih avio-kompanija za uspostavljanje aktivne saradnje. JP Aerodromi Crne Gore uspješno sarađuje sa aerodromima u okruženju i brojnim drugim internacionalnim vazdušnim lukama, i obavezno je prisutno, između ostalih susreta, i na najvećoj smotri subjekata u vazdušnom saobraćaju koja se održava jednom godišnje. Slogani naše kompanije su „Aerodrom Podgorica – srce Crne Gore” i „Aerodrom Tivat – vrata Jadrana”.

Aerodrom Tivat je nastao nakon Drugog svjetskog rata ravnanjem travnatog terena za letjelište namijenjenog obuci vojnih i civilnih padobranaca, kao i za padobranska takmičenja. Nakon što je aerodrom koji se nalazio na lokaciji sa povoljnim klimatsko-meteorološkim uslovima uređen, mogao je, osim sportskih aviona, da primi i transportni dvomotorni Douglas C-47, koji je, inače, mogao da slijeće i polijeće i sa provizornih aerodroma. Kako je civilna varijanta tog aviona, DC-3, korišćena u domaćem saobraćaju, teren je uređen i osposobljen i za prihvat (slijetanje i polijetanje) putničkih aviona, svojstava i kategorije kojoj je pripadao i „Daglas“. Uređeno je travnato letjelište dužine 1.300, a širine 60 metara. Do proljeća 1957. aerodrom je dobio travnatu poletno-sletnu stazu dimenzija 1200m x 80m, asfaltnu platformu dimenzija 30m x 30m, malu pristanišnu zgradu sa restoranom i terasom, mali kontrolni toranj, i jednu montažnu prostoriju za carinsku kontrolu putnika i prtljaga.

Aerodrom Tivat je svečano otvoren i predat na upotrebu 1.maja 1957. godine. Otvaranje linije Beograd-Tivat-Beograd uslijedilo je 15. juna 1957. U periodu do 1968. godine odvijao se uglavnom putnički saobraćaj, avionima DC 3 i IL 14, sa Beogradom, Zagrebom i Skopljem.

U decembru 2018. godine otvoren je novoizgradjeni Terminal 2 Aerodroma Tivat, namijenjen odlazećim putnicima. Novi terminal prostire se na 3.000m2, a u sklopu njega je najsavremenija sortirnica za opsluživanje prtljaga, 6 check-in šaltera, 2 trake za KD kontrolu, prostorije za predstavnike avio kompanija, Uprave policije i carine, toalete, i odlazeći gejt.

Otvaranjem Terminala 2 na Aerodromu Tivat moći će da bude opsluženo dvostruko više putnika nego što je do sada bilo moguće!

Leave a Reply